Hoe overleef ik Temptation Island?

Denk je erover om deel te nemen aan het populaire programma Temptation Island om je relatie aan de ultieme beproeving te onderwerpen, maar ben je bang dat je voor het oog van heel Nederland de mist ingaat? Met de tips op deze website overleef je glansrijk je verblijf in één van de meest verleidelijke omgevingen. We hebben wetenschappelijk bewezen psychologische tactieken voor je, en enkele oud-deelnemers voorzien je van zeer bruikbare adviezen. Ook lees je welke technieken verleiders doorgaans inzetten om je relatie te doen wankelen. Ten slotte vind je hier meer informatie over de achtergrond van het programma, en waar je op kunt rekenen als je je wilt opgeven als stelletje of verleider.

Weersta de verleiding

Maak afspraken met je partner over do’s en don’ts

Bespreek van tevoren met je partner welk gedrag acceptabel is. Ziet je partner bijvoorbeeld wel of geen kwaad in fysiek, speels contact met een verleider of verleidster? Zou hij of zij er problemen mee hebben wanneer je details over jullie relatie deelt? Maak elkaar heel duidelijk welk gedrag jullie van elkaar tolereren. Ook al lijkt het misschien overbodig om van tevoren afspraken te maken omdat jullie relatie solide en respectvol is, de praktijk leert dat vage grenzen altijd zullen leiden tot ongewenst gedrag en hartenzeer.

Herken de verleiding

De eerste stap in verleidingen weerstaan is het herkennen van de momenten waarop jij makkelijk in verleiding wordt gebracht. Zulke momenten zijn voor elke persoon anders. Ben je bijvoorbeeld visueel ingesteld, dan is het zaak je ogen af te houden van de dagelijkse parade van doorgaans bloedmooie lichamen. Is je vlees op z’n zwakst wanneer je moe bent of gedronken hebt, dan dien je extra waakzaam te zijn op zulke momenten. Het opstellen van zogenaamde gedragsregels en als-dan-plannen zal je hierbij enorm helpen. Hieronder leg ik je uit wat dat inhoudt en hoe je deze toepast.

Temptation - Vrouwen
763

Gedragsregels

Middels gedragsregels spreek je van tevoren met jezelf af hoe je je gaat gedragen wanneer een bepaalde kritieke situatie zich aandient. Vervolgens is het enkel zaak om je aan je eigen regels te houden. Het mooie van gedragsregels is dat je niet op zo’n zwak moment zelf hoeft na te denken hoe je gaat handelen; dat heb je immers al in het voren bepaald. Voorbeelden van goede gedragsregels zijn:

“Ik laat geen verleiders of verleidsters toe in mijn kamer”

“Ik drink niet meer dan 8 glazen alcohol op één dag”

“Ik sta niet toe dat ik word gemasseerd”

“Ik praat niet met de verleiders/verleidsters over de negatieve kanten van mijn partner of relatie”

Als-dan-plannen

Een als-dan-plan borduurt voort op je gedragsregels. Het vertelt je heel concreet hoe je je gaat gedragen in een bepaalde situatie. De ‘formule’ van een als-dan-plan is altijd ‘Als… (situatie x), dan …. (gedrag y). Enkele voorbeelden van goede als-dan-plannen:

“Als een verleider/verleidster me vraagt naar pikante details over mijn relatie, dan ga ik daar niet op in en leg ik uit waarom ik daar liever niet over praat”

“Als ik merk dat ik te veel heb gedronken en mezelf niet meer kan vertrouwen, dan trek ik me terug in mijn kamer”

“Als ik merk dat ik gevoelens ontwikkel voor iemand op het eiland, dan doe ik daar op het eiland zelf niets mee”